torsdag 1 oktober 2009

Det här med dessa lågenergilampor... igen!

Vet att det här är supertråkig läsning men jag måste bara lägga ut det igen. Skrev ju om det här förra året på min gamla blogg men nu har det aktualiserats igen när man fasar ut glödlamporna. Jag tycker att det hela är skumt och får konspirationstänk av detta med lågenergilampor. Vanligtvis bryr jag mig mycket om miljön och gör allt för att värna om den, men dessa lampor är ju inte trevliga för miljön... Jag bunkrar gamla sortens glödlampor så länge det bara går!

Visste du att lågenergilampor:


 
  • innehåller giftiga kemikalier bl a kvicksilver. Om en lampa går sönder kan kvicksilvret lösgöra sig i vår miljö och förgifta oss och inte minst våra barn. Betänk att en tesked kvicksilver kan förgifta en medelstor sjö...Rådet från kemikalieinspektionen om en lampa går sönder är ju att öppna fönster och utrymma lokalen i 30 minuter. Känns ju tryggt och bra... Nämen, lägeregilampor som är så miljövänliga?
  • utger stark radiofrekvent stålning. De strålar 8 gånger starkare än en vanlig glödlampa. Den strålning som kan uppmätas på en meter hos en vanlig glödlampa får du på 8 meters avstånd hos en lågenergilampa. Man vet att denna strålning kan störa andra elektriska apparater. Elöverkänsliga påverkas också av detta, de har ett säkerhetsavstånd på 8 meter till en lågenergilampa. Frågan är då om inte vi alla påverkas av strålningen? Och hur påverkas våra barn av det, deras hjärnor är ju inte ens färdigutvecklade? Strålningen från t ex. mobiltelefoner är ju bevisat cancerframkallande så då borde ju också denna strålning vara det? Eller?
  • avger UV-strålning som kan ge upphov till rodnader i huden, torrhet och huvudvärk.  I Storbrittanien går man ut med varningar till folk att inte sitta för nära (ca 3,5 dm) lågenergilampor eftersom de avger UV-strålning. Man uppmanar folk att inte vara nära (ca. 3,5 dm) lågenergilampor mer än 1 timme/dag. Har du en lågenergilampa vid ditt arbetsbord eller som sänglampa, byt den isåfall!
  • innehåller miljögifter och elektronik som sen ska tas hand om på ett korrekt sätt. Det måste ju kosta mer för miljön att tillverka dem och sen ta hand om kvicksilver, elektronik osv. Det finns tydligen inte ens rutiner för att ta hand om den elektronik med kretskort och annat i lågenergilamporna. Elektroniken innehåller flera miljögifter.
  • innehåller elektronik som kopplar av och kopplar på strömmen 40 000 gånger per sekund. En vanlig glödlampa kopplar av och på strömmen ca. 50 ggr/sekund. Denna av och påkoppling skapar magnetiska fält i våra elledningar. Magnetfältet liknar det som finns runt våra bildskärmar och TV-apparater. Energin i dessa magnetfält är mångdubbelt större kring lågenergilamporna än hos en vanlig glödlampa. Hur bra kan det vara att bli utsatt för det?
  • avger ingen värme, i vårt kalla land behöver vi värmen som vanliga glödlampor ger! 1 W värme från ett element eller en glödlampa kostar lika mycket.
 
http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=795486
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm
http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm
http://www.eloverkanslig.se/pdfer/lagenergilampor.pdf
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1075613/The-energy-saving-light-bulbs-leave-red-faced--UV-radiation.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar