söndag 18 mars 2012

Vindkraft och självständighet

Idag har jag lyssnat på en föreläsning om framgångsrika hållbara samhällen på Kunskapskanalen. Det var en helt fantastisk föreläsning av Sören Hermansen om ön Samsö i Danmark. Ön hade på 90-talet 400 invånare och höll på att dö ut. Någonting behövde göras och i korthet gick invånarna ihop och bestämde sig för att köpa andelar i vindkraftverk. Sören Hermansen var drivande och han insåg att för att kunna få öborna intresserade av förnybar, hållbar energi var han tvungen att ta ner det på lokal nivå. Öborna behövde se egna vinster i det hela. Målen han drev med uppköpen var att Samsö:
  • skulle överleva,
  • skulle ha en lokal ekonomi
  • skulle bli självständiga (inte behöva betala en massa för olja och el)
Man ställde sig frågan: Hur mycket kan du betala för att bo kvar här?

Det kostade lite per invånare men de lyckades och idag är de helt självförsörjande, de säljer också el. Öns invånare har gått från ca 400 till över 4000! De är en egen kommun också. Jag tycker att det var ett fantastiskt sätt att slå två flugor i en smäll, både miljötänk och tanken om att öborna skulle bli självständiga och lokalt få bestämma över sin ö. De minskade koldioxidutsläppen drastiskt samtidigt som de blev sina egna. En massa jobbtillfällen skapades också och ön ökade sin befolkning!

Vilket fantastiskt projekt! Och i dessa tider då det känns som att Sollefteå kommun vill lägga ner hela Västra känns det upplyftande att läsa. Dessutom är det vindkraftsetableringar på G lite varstans i kommunen. Tänk om man kunde göra så här i vår by? Jag tycker verkligen om den kollektiva tanken att driva saker tillsammans lokalt, att jobba för ett gemensamt mål som gynnar alla. *drömmer mig bort*

Vad tycker du?



Bild lånad från http://www.go100percent.org/cms/typo3temp/pics/samso_wind_land_62d5edee57.jpg
Här kan ni läsa mer om Samsö vindkraftsön:


http://hd.se/mer/2009/02/05/samsoe-oen-som-lever-paa-och/


http://www.youtube.com/watch?v=5sQOED2JxT4 


http://www.newyorker.com/reporting/2008/07/07/080707fa_fact_kolbert?currentPage=all

1 kommentar: